Du är här: Start | Recept
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Sök ...

Glassrecept.se

gör din egen glass, gott och enkelt

Glassrecept.se - recept

Glass började tillverkas av kineserna för flera tusen år sedan. Här i Europa vet man att Alexander den store runt år 400 f. Kr. var förtjust i en blandning av honung, fruktsaft och mjölk som man frös ner med hjälp av snö. I Rom fanns det på 500-talet e. Kr. butiker som på sommaren sålde kylda och frysta drycker av olika slag.

Den variant av glass som vi idag har härstammar från de lärdomar Marco Polo tog med sig från Kina under 1200-talet. Under 1600-talet spred sig glassen ut över Europa, men det var främst i de kungliga hoven som denna delikatess var ett njutningsmedel. För Sveriges del vet vi att Cajsa Warg nämner glass i sin kokbok som gavs ut 1755.

För allmänheten så gick glass från att vara lyx till något gott att alltid kunna ha hemma när frysboxar/skåp gjorde sitt intåg i folkhemmet under 1950- och 60-talet. Från att ha varit något som man åt mest på sommaren så äts glass i alla dess former året runt, även om sommaren fortfarande är högsäsongen.



Rödvinbärssorbet

E-postadress Skriv ut PDF
Share
Användarbetyg: / 8
DåligtBra 
Rödvinbärssorbet

I mitten/slutet av juli varje sommar dignar våra röda vinbärsbuskar av mogna bär. Vi plockar och äter direkt. Vi syltar och saftar och fryser in bär. Vi gör också en god rödvinbärssorbet. Denna sorbet går också att servera till vissa maträtter istället för gelé (våga prova).

Läs mer...
 

Rödbetssorbet

E-postadress Skriv ut PDF
Share
Röddbetssorbet med riven pepparrot ovanpå en rödbetscarpaccio

Visst ser denna rödbetssorbet väldigt god ut?

Rödbetornas naturliga sötma gör sig väldigt bra i en sorbet, och den får en härlig färg. Denna förrätt/mellanrätt är skapad av den svenska konditormästaren Jan Hedh.

Läs mer...
 

Svartvinbärssorbet

E-postadress Skriv ut PDF
Share
Användarbetyg: / 13
DåligtBra 
Svartvinbärssorget

Denna sorbet tar bara runt 10 minuter att göra (plus infrysningstiden) och fungerar utmärkt till både förrätter, varmrätter och desserter. Prova att använda sorbet istället för gelé t.ex. Svartvinbär ger dig mycket smak av sommar och sol.

Under vintern och våren hittar du Svarta vinbär i frysdisken (om du inte frös in egna i höstas).

Läs mer...
 

Kiwi- och limesorbet

E-postadress Skriv ut PDF
Share
Användarbetyg: / 31
DåligtBra 
Kiwi- och lime-sorbet

Att koppla ihop kiwi och lime i en sorbet blir en utmärkt kombination. Tillsammans blir det en fin balans mellan den söta kiwin och det sura i limen.

Receptet räcker till 4-6 portioner.

Läs mer...
 

Havtornssorbet

E-postadress Skriv ut PDF
Share
Användarbetyg: / 14
DåligtBra 
Havtornssorbet

I kock VM januari 2011 (Bocuse d'Or i Lyon i Frankrike) kom Tommy Myllymäki 2:a. I desserten så serverades bl.a. denna havtornssorbet. Det ligger många månaders förberedelse och träning för att få ihop en VW-meny.

Vill du smaka på Tommy's mat i verkligheten? Kom då till Julita Värdshus i sommar.

Receptet räcker till ca 6 kulor/portioner.

Läs mer...
 

Körsbärssorbet

E-postadress Skriv ut PDF
Share
Användarbetyg: / 33
DåligtBra 
Körsbärssorbet

En smak som hör högsommaren till är körsbär. Solmogna bär som plockas direkt från trädet och äts. Det finns fler användningsområden och det går t.ex. att göra en smakrik sorbet av dessa bär.

Läs mer...
 
Sida 7 av 10

Annons


Annons