Du är här: Start | Recept
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Sök ...

Glassrecept.se

gör din egen glass, gott och enkelt

Glassrecept.se - recept

Glass började tillverkas av kineserna för flera tusen år sedan. Här i Europa vet man att Alexander den store runt år 400 f. Kr. var förtjust i en blandning av honung, fruktsaft och mjölk som man frös ner med hjälp av snö. I Rom fanns det på 500-talet e. Kr. butiker som på sommaren sålde kylda och frysta drycker av olika slag.

Den variant av glass som vi idag har härstammar från de lärdomar Marco Polo tog med sig från Kina under 1200-talet. Under 1600-talet spred sig glassen ut över Europa, men det var främst i de kungliga hoven som denna delikatess var ett njutningsmedel. För Sveriges del vet vi att Cajsa Warg nämner glass i sin kokbok som gavs ut 1755.

För allmänheten så gick glass från att vara lyx till något gott att alltid kunna ha hemma när frysboxar/skåp gjorde sitt intåg i folkhemmet under 1950- och 60-talet. Från att ha varit något som man åt mest på sommaren så äts glass i alla dess former året runt, även om sommaren fortfarande är högsäsongen.



Plommonglass

E-postadress Skriv ut PDF
Share
Användarbetyg: / 5
DåligtBra 
Plommonglass

Under hösten så brukar plommonträdet hemma digna av mogna plommon. Vi har själva massor med viktoriaplommon på vårat träd.  Att då göra en god glass på detta recept för att njuta av senare på kvällen är då utmärkt tidsfördriv.

Kärnar du ur plommonen går de också bra att frysa in och användas som råvara vid senare tillfälle.

Läs mer...
 

Fikonglass

E-postadress Skriv ut PDF
Share
Användarbetyg: / 5
DåligtBra 
Fikonglass 

Smaken av fikonglass (Biscuit de higos) har många upplevt på sin semster i Medelhavet. Detta recept är på en traditionell dessert från Mallorca och passar också för oss hemma att mumsa på efter en god middag (gärna med grillat kött).

Till garnering kan du försöka få tag på färska fikon som du också skär i mindre bitar eller klyftor.

Läs mer...
 

Limoncelloparfait

E-postadress Skriv ut PDF
Share
Användarbetyg: / 30
DåligtBra 
limoncelloglass

Njut av denna goda dessertglass tillsammans med säsongens färska frukter. Något som nästan alltid går att få tag på och som passar till är physalis. Limoncello är en italiensk citronlikör och som finns att få från många olika platser. Varför inte prova med "Limoncello di Capri" som bara får göras på Sorrento-citroner.

Räcker till ca 6 portioner.

Läs mer...
 

Kulfi (indisk glass)

E-postadress Skriv ut PDF
Share
Användarbetyg: / 6
DåligtBra 

Kulfi-glass

Den goda krämiga kulfi-glassen har fått smak av anis, citron och saffran. Kulfi är förknippat med Indien och passar utmärkt som avslutning på en Asiatiskinspirerad middag. Låt Kulfi'n stå framme en stund (eller i kylskåpet under middagen) före servering så den tinar precis lagom.

Detta recept är anpassat till 4 portioner.

Läs mer...
 

Kardemummaglass, enkel

E-postadress Skriv ut PDF
Share
Användarbetyg: / 30
DåligtBra 
kardemummaglass

Kardemumma är vanligast att använda till bröd av olika slag. Men passar också alldeles utmärkt till att smaksätta en glass med och servera till något gott. På bilden till vänster serveras glassen till en gul fruktsallad och chokladganache.

Med detta sällskap passar glassen, trots sin enkelhet även på den fina festen.

Läs mer...
 

Limeglass

E-postadress Skriv ut PDF
Share
Användarbetyg: / 14
DåligtBra 

hemmagjord limeglass Glass med lime är upprfriskande och att laga den själv är roligt. På glassrecept.se hittar du flera recept på hemmagjord glass som innehåller lime. Detta recept är kalorisnålt då det är Hermesetas som används som sötningsmedel. Det går naturligtvis att byta ut mot vanligt socker också.

Läs mer...
 
Sida 2 av 10

Annons


Annons