Du är här: Start | Recept | Glassrecept | Gammaldags vaniljglass
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Sök ...

Glassrecept.se

gör din egen glass, gott och enkelt

Gammaldags vaniljglass

E-postadress Skriv ut PDF
Share
Användarbetyg: / 85
DåligtBra 
Gammaldags vanilj

Vaniljglass är det vanligaste att använda när man ska servera glass till en god paj eller annat bakverk, t.ex. en chokladkaka. Här kommer ett recept på gammaldags vaniljglass som är relativt enkel att göra.

Räcker till 4 portioner.

Ingredienser

4 st äggulor
1 dl strösocker
4 dl mellangrädde
1 st vaniljstång
1 krm salt

Gör så här

  • Vispa äggulor och socker i en värmetålig glasskål tills blandningen är pösig, tjock och slät.
    Det ska bildas ett band när man drar vispen över ytan.
  • Koka upp grädden i en liten kastrull.
  • Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna.
  • Rör ner skal, frön och salt i grädden.
  • Häll den avsvalnade grädden över äggen och blanda väl.
  • Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten.
  • Rör långsamt och oavbrutet med en träsked tills krämen är så tjock att den täcker baksidan av skeden (85oC). Tar ca 10 minuter.
  • Vattnet får inte koka, bara sjuda.
  • Tag upp vaniljstången.
  • Tag från värmen och ställ skålen i över kallt (is)vatten tills blandningen kallnat.
  • Frys glassen i glassmaskin enligt instruktion.
  • Utan glassmaskin: Frys massan övertäckt 3-6 timmar.
  • Vispa glassmassan minst 3-4 gånger under infrysningstiden, 20-30 minuter mellan varje gång.

Flytta till kylskåp ca 20 minuter innan servering. Skeda upp glassen i portionsglas eller glasstrutar.

Receptet kommer från Coop

 

 

Annons


Annons