Du är här: Start | Recept | Glassrecept | Vaniljglass
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Sök ...

Glassrecept.se

gör din egen glass, gott och enkelt

Vaniljglass

E-postadress Skriv ut PDF
Share
Användarbetyg: / 41
DåligtBra 
Vaniljglass med ckokladkaka

Att göra en riktigt god glass tar till och kräver tålamod. Denna vaniljglass tar 2 dagar i anspråk för att bli riktigt bra. Får du tag på Tahiti-vaniljstång så är det den bästa att använda. Annars går det också bra med Bourbon vaniljstång.

Detta recept är skapat av konditorn Jan Hedh och kommer från hans bok Glasspassion.
Du hittar fler recept på vaniljglass HÄR

Ingredienser

2 st gelatinblad
2 st vaniljstänger
500 g mjölk
500 g vispgrädde
50 g ljus svensk honung eller stärkelsesirap (glukos)
240 g äggula
250 g strösocker

Gör så här

Dag 1

  • Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter.
  • Lägg vaniljstången och fröna i en rymlig kastrull och slå på mjölk och grädde, honung eller stärkelsesirap.
  • Vispa äggulorna och sockret luftigt. Koka upp gräddblandningen i kastrullen. Vispa ner den varma gräddblandningen i ägguleskummet och blanda väl med en visp. Häll tillbaka allt i kastrullen.
  • Värm upp igen under noggrann omrörning till 85oC (inte över). Det brukar vara klart när man känner i sleven att krämen börjar tjockna lite. Använd en termometer eller lär dig att göra ett s.k. rosprov eller slevprov.
  • Lyft upp gelatinbladen och låt det vatten som finns kvar på dom följa med ner i glassmassan. Rör om tills de smält.
  • Sila genom en chinoise (eller finmaskig sil) ner i en rostfri bunke.
  • Kyl ner glassmassan så fort som möjligt i ett iskallt vattenbad, rör om då och då så går det fortare.
  • Täck med plastfilm och låt glassmassan svälla över natten i kylskåpet. Minst 4-12 timmar, men gärna ett helt dygn vid 4oC.

Dag 2

  • Mixa glassmassan ordentligt med en mixer för att få den smidigare.
  • Häll glassmassan upp till hälften i din glassmaskin och frys under omrörning tills glassen känns smidig och fast.
  • Tänk på att om du fryser glassen för länge i glassmaskinen kan den bli som smör och få en märklig konsistens.

Servera direkt när glassen är klar. Denna vaniljglass är också en bra grund för många andra glasssmaker.

Receptet är hämtat från Jan Hedh's Bok Glass|Passion som du kan köpa hos Bokus








Bokomslaget för
 

Annons


Annons