Du är här: Start | Recept | Glassrecept | Julig pepparkaksglass
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Sök ...

Glassrecept.se

gör din egen glass, gott och enkelt

Julig pepparkaksglass

E-postadress Skriv ut PDF
Share
Användarbetyg: / 34
DåligtBra 
pepparkaksglass I adventstid så är nog inte glass det första man tänker på. Men de "traditionella" julsmakerna går även att få fram i glass och därmed passa på det moderna julbordet. Denna julig pepparkaksglass är ett exempel på detta. Receptet räcker till 8 portioner, går också att halvera om du inte vill göra så mycket.

Ingredienser

6 dl vispgrädde
6 dl mjölk (standard 3%)
2 tsk kanel
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald kardemumma (eller ingefära)
2 msk mörk sirap
4 st äggulor
2 st ägg
2 dl strösocker

Gör så här

  • Värm grädde, mjölk, kanel, kryddnejlika, kardemumma och sirap i en kastrull till ca 85 grader (OBS! får ej koka).
  • Ställ åt sidan för att svalna lite.
  • Vispa äggulor, ägg och socker pösigt.
  • Vispa ner detta i mjölkblandningen.
  • Värm på försiktigt igen.
  • Vispa tills smeten tjocknat (sker vid 82-85 grader).
  • Häll upp i en bunke och kyl smeten snabbt genom att ställa bunken i kallt vattenbad.
  • För att kryddsmakerna ska utveckla sig mera kan du ställa smeten i kylen över natten. Täck den i så fall.
  • Kör smeten i en glassmaskin i ca 30-45 min. Servera direkt eller ställ i frys.

Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ i frysen. Rör om då och då under infrysningen tills massan har fått fast konsistens. Frystid 3-4 timmar.


Källa: Receptet kommer från restaurang Tyrol (Gröna Lund) i Stockholm.

 

Annons


Annons