Du är här: Start | Recept | Glassrecept | Lakritsglass (Turkisk peppar)
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Sök ...

Glassrecept.se

gör din egen glass, gott och enkelt

Lakritsglass (Turkisk peppar)

E-postadress Skriv ut PDF
Share
Användarbetyg: / 70
DåligtBra 
Lakritsglass Det är en typisk sommarglass då glassen flödar och man är öppen för nya intryck. För varje år som går så dyker det upp nya smaker och smakkombinationer.  Detta är en lakritsglass som smakar mycket likt den gamla lakritspucken från GB som fanns för många år sedan.


Den salta smaken är ytterst trevlig i värmen men fungerar minst lika bra även vid andra årstider.

Ingredienser

50-60 g Turkisk peppar
5 dl mellangrädde
1 dl mjölk (gärna röd)
3 st äggulor
110 g strösocker
½ vaniljstång

Gör så här

  • Vispa äggulorna till ett skum och tillsätt sedan sockret lite i taget under omrörning. När allt är i ska du ha en fast smet.
  • Häll grädden och mjölken i en kastrull, dela vaniljstången och skrappa ut kärnorna, lägg allt i grädden och värm upp det tills det börjar sjuda.
  • Mixa eller krossa turkiska pepparn och rör ner i den varma grädden tills allt smällt. Gör det försiktigt och lite i taget så det inte klumpar sig igen.
  • Tag grädden och vispa ner ca 1/3 av den i äggröran och vispa hela tiden så äggen inte får en chans att stelna.
  • Tag sedan äggsmeten och vispa ner den i kastrullen med resten av grädden.
  • Värm under svag omrörning tills den är ca 82-85 oC (Strax före den sjuder eller gör ett ros/slev-prov).
  • Låt det svalna snabbt i kallt vattenbad.
  • Plasta sedan in och låt stå över natten (eller minst 8 timmar) i kylskåpet. Detta för att smakerna ska utvecklas ordentligt.
  • Kör sedan smeten i din glassmaskin, det tar ca 20-40 minuter.
  • In i frysen några timmar så lakritsglassen får hårdna.

Vi har också ett recept med sötlakrits om du föredrar det. Det är Lakritsparfait med limesås. Ett recept som kommer från boken Efterlängtade efterrätter av Charlotta Malhotra.

 

Annons


Annons